31 października 2021

Zupa krem z dyni

 Jakiś czas temu byłam w Hiszpanii i na jedną z kolacji podano nam zupę krem z dyni. Była naprawdę przepyszna, niesamowicie dobrze doprawiona i w ogóle super. Spróbowałam swoich sił w kuchni i z efektu końcowego jestem zadowolona. Zazwyczaj nie jadamy dyni, ale dla tej zupy w sezonie można zrobić wyjątek. 

Do tej zupy podałam grzanki przygotowane z chleba tostowego oraz pestki dyni. Polecam 😄

Składniki:

  • 700-800 g dyni już po obraniu
  • 1 mała cebula
  • 2 marchewki
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki suszonego imbiru, dałam odrobinkę więcej
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • odrobina chilli pieprzu cayenne
  • sól 
  • 2 listki laurowe
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • woda

Grzanki:

  • kromki chleba tostowego lub innego 
  • masło

Sposób przygotowania:

1. Dynię pokroić, wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na blaszce, skropić oliwą i upiec w piekarniku przez 40-45 minut w 180*C. 

2. W międzyczasie cebulę, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, upieczoną dynię obrać ze skórki i również pokroić w mniejsze kawałki.

3. W garnku rozgrzać trochę oleju, dodać cebulę i zarumienić. Następnie dodać pokrojone ziemniaki, dynię i marchewkę, smażyć jakieś 2 minutki. Wlać wodę - tyle, by przykryła warzywa. Dodać liście laurowe, zmiażdżony ząbek czosnku i pozostałe przyprawy, całość dusić aż warzywa zmiękną. 

4. Jak już warzywa będą miękkie, wyjąć lis je laurowe, a zupę zmiksować za pomocą blendera. Wlać śmietankę i jeszcze raz zmiksować. Ewentualnie doprawić do smaku.

5. Zrobić grzanki, chleb pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojony chleb i zarumienić co chwilkę mieszając. 

6. Zupę podawać z pestkami dyni i grzankami.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!