Pierwszy raz spotkałam się z tą sałatką w lokalnej restauracji. Bardzo nam posmakowała - składników tu niewiele, ale za to smak oryginalny. Idealna do pieczywa.
Składniki:
- 500 g marchewki
- 500 g cebuli - (dałam trochę mniej)
- 5-6 jajek ugotowanych na twardo
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Marynata do gotowania cebuli:
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
1. Cebulę pokroić w piórka lub grubszą kostkę, składniki marynaty zagotować, wrzucić cebulę i całość gotować, aż cebula będzie półmiękka, odcedzić i ostudzić.
2. Marchewkę ugotować w wodzie (nie powinna być zupełnie miękka), ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
3. Jajka obrać, również zetrzeć na tarce jarzynowej. Marchew, jajka i cebulę połączyć, dodać majonezu, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Smacznego!!!
Źródło: trzecitalerz.blogspot.com
fajna surówka do obiadu:)
OdpowiedzUsuńTo nie jest surówka, to sałatka☺️ najlepiej smakuje z pieczywem.
UsuńPychota, zapisuję.
OdpowiedzUsuń