Czerwona kapusta gości u nas bardzo rzadko i to zazwyczaj w formie surówki. Ten colesław jest wyjątkowo udany ;-)
Składniki:
- 1/2 niewielkiej główki czerwonej kapusty
- 1 mała marchewka
- 1 małe jabłko
- 1 mała cebulka (biała lub czerwona)
- 1 łyżka siekanego koperku
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 1-2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól, pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, zetrzeć na tarce jarzynowej. Posolić i odstawić na kwadrans.
2. Jabłko i obraną marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulkę drobno posiekać. Dodać wszystko do kapusty, dodać musztardy, majonezu, pieprzu, odrobinkę cukru i ocet jabłkowy oraz siekane zieleniny. Wszystko dokładnie wymieszać.
Smacznego!!!
Pyszna surówka!
OdpowiedzUsuń