28 października 2021

Kurczak z papryką i pieczarkami

 Szybki pyszny a'la gulasz z mięsem i warzywami. Będzie idealny do ryżu, pieczywa czy ziemniaków. 

Składniki:

  • 3 niewielkie piersi z kurczaka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 200-250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • wędzona mielona papryka
  • sól, pieprz
  • dowolny bulion lub rosół
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Posypać wędzoną papryką i solą, wymieszać. Odstawić na bok.

2. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plasterki, a paprykę w kostkę. 

3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć z obu stron. Zdjąć mięso z patelni, dodać odrobinę oleju i wrzucić cebulę, a następnie zmiażdżony ząbek czosnku. Dodać pokrojone pieczarki, dusić, aż woda wyparuje z pieczarek. Na koniec dorzucić paprykę i smażyć jeszcze chwilę. Z powrotem dodać mięso, zalać rosołem lub innym bulionem tyle, by mięso było lekko przykryte płynem. Dodać koncentrat pomidorowy. Całość dusić około 20-25 minut, pod koniec zdjąć pokrywkę, by sos zgęstniał. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Podawać z ryżem, pieczywem czy ziemniakami.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!