To już trzecia wersja gołąbków bez zawijania, tym razem z piekarnika. Nam dorosłym smakują, ale dzieci wolą tradycyjne. Dodam jeszcze, że gołąbki bez zawijania najlepiej smakują na drugi dzień.
Składniki:
Gołąbki:
- 600 g mięsa mielonego ( u mnie łopatka wieprzowa)
- 1,5 szklanki suchego ryżu
- 1/2 główki niewielkiej kapusty
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
- majeranek
Sos pomidorowy:
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2 szklanki wody lub bulionu
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki śmietany 18%
- odrobina zimnej wody
Sposób przygotowania:
1. Kapustę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
2. Ryż ugotować w lekko osolonej wrzątku. Może być ugotowany na półtwardo.
3. Cebulę pokroić w kostkę, zarumienić na oleju.
4. W dużej misce umieścić ryż, kapustę, mięso, zrumienioną cebulę, wbić jajko, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest mało klejąca i zwarta, dodaję łyżkę suchej kaszy manny.
5. Z masy uformować gołąbki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
6. Przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić w rondlu, po czym wlać wodę lub bulion oraz passatę. Całość gotować około 10 minut.
7. W szklance wymieszać mąkę, śmietanę i zimną wodę. Wlać do gotującego się sosu i chwilkę pogotować. Doprawić pieprzem i solą.
8. Gotowym sosem zalać gołąbki. Naczynie przykryć pokrywką. Piec w 180*C przez 1 godzinę. Podawać z kluskami śląskimi, ziemniakami lub kaszą. Przed podaniem można posypać siekanym koperkiem.
Smacznego!!!
Źródło: Instagram, annascooking
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!