Ekspresowy przepis na pyszny słodko-ostry sos. Ilość składników jest wręcz minimalna. Można oczywiście kupić gotową musztardę miodową, ale ta domowa jest znacznie lepsza. Szczególnie jeśli mamy miód z pewnego źródła.
Najlepiej do przygotowania tego typu sosu nada się musztarda sarepska lub dijon. A miód po który należy sięgnąć, to wielokwiatowy lub lipowy - nada wówczas łagodniejszego smaku.
Do czego taki sos będzie idealny? Niektórzy już rozpoczęli sezon na grilla i właśnie do mięs z grilla będzie pasował świetnie. Nie tylko do przyrumienionej kiełbaski, ale także do mięs.
Do czego jeszcze? Do różnych kanapek, tortilli, wrapów i burgerów. Sos musztardowo-miodowy doda im wyrazu, poprawi i podkreśli smak całej potrawy.
Taki sos to też świetny dodatek do sałatek. Szczególnie dobrze się będzie komponował z sałatkami na bazie zielonych sałat jak sałata lodowa, rukola, roszponka,a nawet sałata masłowa. Sos nada naszym sałatkom charakteru.
Ostatnia moja podpowiedź do czego użyć takiego sosu to ryby - pieczone, gotowane na parze czy grillowane. Nie ważne czy będzie to ryba biała czyli dorsz, miruna czy mintaj. Może być to też łosoś i pstrąg.
Jak widzicie, sos musztardowo-miodowy jest bardzo uniwersalny. Pasuje do wielu dań. Jego zaletą jest również łatwość i szybkość przygotowania oraz ogólnodostępne składniki. Zapraszam do wypróbowania.
Składniki:
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- ewentualnie sól i pieprz (pominęłam)
Sposób przygotowania:
Składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku.
Podawać do grillowanych kiełbasek, mięs, sałatek czy kanapek.
Smacznego!!!
Źródło: fajnegotowanie.plPrzy okazji chciałabym Wam polecić świetny sklep z miodami. Miodowe Wzgórze to pasieka zlokalizowana na terenie Warmii i Mazur. Znajduje się tam od 30 do 50 pasiek w zależności od sezonu. W ofercie sklepu znajdują się przeróżne miody, np. wielokwiatowy, rzepakowy, spadziowy, mniszkowy, faceliowy i inne. Zapraszam na oficjalną stronę sklepu. Wystarczy kliknąć na zdjęcie poniżej.