Pyszna sycąca zapiekanka ze składników, które łatwo znaleźć w domu. Odgrzana na drugi dzień smakuje równie dobrze, a nawet i jeszcze lepiej :-)
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 laska kiełbasy zwyczajnej
- 1 cebula
- 1 mały kubek śmietany 12%
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 100 ml bulionu
- 70-80g sera żółtego
- sól, pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać, ugotować na półtwardo.
2. W międzyczasie kiełbasę pokroić w półplasterki, cebulę posiekać.
3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, a potem kiełbasę. Zarumienić.
4. Paprykę pokroić w kostkę.
5. Ziemniaki pokroić w plasterki. Połowę ziemniaków ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym odrobiną oleju. Na ziemniakach ułożyć większą część kiełbasy z cebulą, posypać pokrojoną papryką. Znów ułożyć warstwę ziemniaków, a na to resztę kiełbasy.
6. W misce wymieszać jajka, śmietanę, bulion, zioła i tarty żółty ser. Doprawić solą i pieprzem i całością zalać zapiekankę. Przykryć folią lub pokrywką i piec około 30 minut w 180*C. Potem zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 10 minut do zrumienienia.
Smacznego!
Źródło: Instagram, kuchenne_mecyje
Rzadko robię zapiekanki ziemniaczane. Chyba skuszę sie na tą
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :-)
UsuńProsta i szybka. Zawsze to coś innego na obiad. Moim chłopakom będzie smakowało
OdpowiedzUsuń