Dziś propozycja popularnej surówki z białej kapusty w nieco lżejszej formie.
Składniki:
- 250 g białej kapusty
- 1 marchewka
- 1 mała cebulka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- sól, pieprz
- 1 łyżka octu winnego z białego wina
- posiekany szczypiorek (można pominąć)
- 1-2 łyżki oleju (u mnie lnianego, ale może być inny neutralny)
Sposób przygotowania:
1. Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, a cebulę drobno posiekać.
2. Warzywa połączyć, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Włożyć do lodówki na około 30 minut, by smaki się przegryzły.
Smacznego!!!
Pyszna uniwersalna surówka. :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis - jak dla mnie to uniwersalna surówka, która pasuje prawie do wszystkiego. Oczywiście, jeśli ktoś lubi kapustę :) Nigdy wcześniej nie natknęłam się na wersję light, a na diecie muszę liczyć każdą kalorię. Chętnie spróbuję przy najbliższej okazji. Przyznam, że jeszcze kilka miesięcy temu sięgałam głównie po surówki i sałatki z supermarketu. Większość z nich nie powala smakiem, więc kompletnie nie mogłam się przekonać do zdrowych produktów. Teraz wiem, że nie można iść na skróty, a wraz z doświadczeniem przygotowywanie posiłków idzie coraz sprawniej.
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńZawsze sama robię surówki. Nie ma jak własnoręcznie przygotowana, można kombinować ze składnikami😊