Czasem jest tak, że zostaje mi sporo rukoli. Odkryłam, że można z niej przygotować naprawdę pyszne pesto. Jest idealne do makaronu czy kanapki. Polecam😁
Składniki:
- 2/3 paczki rukoli - może być lekko zwiędnięta
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 100-120 ml oleju lub oliwy
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- odrobina miodu
Sposób przygotowania:
1. Nasiona słonecznika przesypać do wysokiego naczynia. Rozdrobnić je za pomocą blendera.
2. Dodać olej, czosnek, trochę soli i miodu, zbledować. Dodać rukolę i ponownie zblendować. Pesto przełożyć do słoika i włożyć do lodówki.
Smacznego!!!
Źródło: olgasmile.com
Wygląda smakowicie! Przyznaję się bez bicia, ale nigdy nie jadłam ani takiego pesto, ani klasycznego, z bazylii. Muszę kiedyś spróbować :D
OdpowiedzUsuńSama nie robiłam jeszcze pesto. Trzeba będzie zrobić te pierwsze
OdpowiedzUsuńNo no... wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuń__
stroneria.pl