12 czerwca 2024

Pychotka / Pani Walewska

 Ciasto znane i lubiane, mam do niego szczególny sentyment, ponieważ moja mama piekła je na różne uroczystości. Nie jest to jednak jej receptura, ponieważ jak to u niej w zeszycie, brakuje szczegółów😏 Moja mama w swoim zeszycie zapisywała przepisy hasłowo typu: zrobić jasny /ciemny biszkopt, zrobić krem budyniowy, zrobić ciasto kruche itp. I dlatego skorzystałam z przepisu mojej koleżanki, która akurat przyniosła to ciasto z okazji swoich urodzin. Zapraszam.

Składniki (blaszka 30x28cm):

Kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Beza: 

  • 6 białek
  • niecałe 300 g cukru, najlepiej drobnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Krem budyniowy:

  • 1 litr mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g masła
  • 2-4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • posiekane orzechy włoskie 

Sposób przygotowania: 

1. Zrobić kruche ciasto. Zagnieść wszystkie składniki, podzielić na dwie części, schłodzić w lodówce. 

2. Zrobić bezę, do białek dodać cukier i sok z cytryny, ubijać na sztywno przez 10 minut, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. 

3. Kruche blaty rozwałkować na dwie jednakowe blaszki, ciasto posmarować dżemem porzeczkowym, a na to wyłożyć bezę. Wierzch posypać siekanymi orzechami. Piec ciasta w 180*C przez około 25 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia. 

4. Zrobić krem budyniowy. Z 1 litra mleka odlać 300ml i rozpuścić w nim budynie, mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Resztę mleka zagotować, wlać mieszankę budyniową i gotować i mieszać, aż zgęstnieje. Wierzch budyniu przykryć folią. Ostudzić całkowicie. 

5. Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu i ucierać. 

6. Na jeden kruchy spód wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim blatem. Ciasto schłodzić minimum 8 godzin. 

Smacznego!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!