Ciasto znane i lubiane, mam do niego szczególny sentyment, ponieważ moja mama piekła je na różne uroczystości. Nie jest to jednak jej receptura, ponieważ jak to u niej w zeszycie, brakuje szczegółów😏 Moja mama w swoim zeszycie zapisywała przepisy hasłowo typu: zrobić jasny /ciemny biszkopt, zrobić krem budyniowy, zrobić ciasto kruche itp. I dlatego skorzystałam z przepisu mojej koleżanki, która akurat przyniosła to ciasto z okazji swoich urodzin. Zapraszam.
Składniki (blaszka 30x28cm):
Kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 6 żółtek
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Beza:
- 6 białek
- niecałe 300 g cukru, najlepiej drobnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Krem budyniowy:
- 1 litr mleka
- 3 budynie śmietankowe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 300 g masła
- 2-4 łyżki cukru
Dodatkowo:
- dżem z czarnej porzeczki
- posiekane orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
1. Zrobić kruche ciasto. Zagnieść wszystkie składniki, podzielić na dwie części, schłodzić w lodówce.
2. Zrobić bezę, do białek dodać cukier i sok z cytryny, ubijać na sztywno przez 10 minut, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
3. Kruche blaty rozwałkować na dwie jednakowe blaszki, ciasto posmarować dżemem porzeczkowym, a na to wyłożyć bezę. Wierzch posypać siekanymi orzechami. Piec ciasta w 180*C przez około 25 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.
4. Zrobić krem budyniowy. Z 1 litra mleka odlać 300ml i rozpuścić w nim budynie, mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Resztę mleka zagotować, wlać mieszankę budyniową i gotować i mieszać, aż zgęstnieje. Wierzch budyniu przykryć folią. Ostudzić całkowicie.
5. Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu i ucierać.
6. Na jeden kruchy spód wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim blatem. Ciasto schłodzić minimum 8 godzin.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!