9 czerwca 2024

Surówka z młodej kapusty i ogórka

 Kochani, dziś chciałabym was zaprosić po przepis na przepyszną surówkę. Robię ją bardzo często, bo bardzo wszystkim smakuje, nawet mojemu synowi, bo jeśli chodzi o surówki, to jest bardzo wybredny. 

To idealna surówka na teraz, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw. Zróbcie raz, a zapewniam, że będziecie do niej wracać bardzo często 🙂

Składniki: 

  • 1/2 główki młodej kapusty 
  • 1 mała puszka kukurydzy 
  • 1 ogórek wężowy 
  • 1 mała czerwona cebula 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 
  • sól, pieprz 
  • 1-2 łyżki posiekanego świeżego koperku 

Sposób przygotowania: 

1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, poszatkować. Umieścić w misce, lekko posolić, wynieść ręcznie i pozostawić na 5-10 minut. 

2. W międzyczasie cebulkę pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć. Odparła umyć, można obrać, ale nie trzeba. Przekroić wzdłuż, następnie pokroić w półplasterki. 

3. Wszystkie składniki dodać do kapusty. Dodać majonez, jogurt, pieprz i koperek i dokładnie całość zamieszać. 

4. Uwaga, surówka będzie równie smaczna na drugi dzień. 

Smacznego!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!