Kochani, dziś chciałabym was zaprosić po przepis na przepyszną surówkę. Robię ją bardzo często, bo bardzo wszystkim smakuje, nawet mojemu synowi, bo jeśli chodzi o surówki, to jest bardzo wybredny.
To idealna surówka na teraz, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw. Zróbcie raz, a zapewniam, że będziecie do niej wracać bardzo często 🙂
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 ogórek wężowy
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki posiekanego świeżego koperku
Sposób przygotowania:
1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, poszatkować. Umieścić w misce, lekko posolić, wynieść ręcznie i pozostawić na 5-10 minut.
2. W międzyczasie cebulkę pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć. Odparła umyć, można obrać, ale nie trzeba. Przekroić wzdłuż, następnie pokroić w półplasterki.
3. Wszystkie składniki dodać do kapusty. Dodać majonez, jogurt, pieprz i koperek i dokładnie całość zamieszać.
4. Uwaga, surówka będzie równie smaczna na drugi dzień.
Smacznego!!!
Pychota.
OdpowiedzUsuń