Strony

5 czerwca 2024

Gołąbki z kaszą, ryżem i mięsem

 Dziś zapraszam was po przepis na moje ulubione gołąbki. W dodatku są zrobione na młodej kapuście - istny rarytas :-)

Składniki:

1 duża główka młodej kapusty

Farsz:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 szklanka ryżu
  • 500-600g mięsa mielonego (u mnie od łopatki)
  • 2 cebule
  • kilka suszonych grzybków
  • kilka pieczarek
  • sól, pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:


1. Na patelni rozgrzać trochę oleju, dodać kaszę, w momencie, gdy kasza zacznie charakterystycznie pachnieć, dolać wody (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Dodać trochę soli, przykryć pokrywką i gotować, aż kasza wchłonie cały płyn. W taki sam sposób przygotować ryż. Tak przygotowane ryż i kasza będą sypkie.
2. Mięso smażymy na oleju, lekko doprawiamy solą. Mięso dodajemy do kaszy i ryżu.
  3. Cebulę siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do kaszy.
4. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy majerankiem, przyprawą do gołąbków, pieprzem i ewentualnie solą. Dodajemy jeszcze drobno pokrojone suszone grzybki (wcześniej namoczone) oraz starte na dużych oczkach i podsmażone pieczarki.
5. Z kapusty ściągamy liście wierzchnie, odkładamy. Wycinamy głąb kapusty.
6. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu. Wkładamy kapustę i kolejno ściągamy sparzone liście kapusty.
7. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część, nakładamy farsz i i ciasto zwijamy. Na dnie brytfanki kładziemy liść, na nim układamy gołąbki. Zalewamy wodą do 2/3 wysokości brytfanki.
8. Całość przykrywamy liściem wierzchnim i pokrywką. Pieczemy godzinę w 180-190 st.C.
9. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem. Polecam!

Smacznego!!! 


4 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis, super wszystko opisujesz. Mam młodą kapustę więc się zabiorę do robotki. Pozdrawiam i cieszę się że dzielisz się przepisami. Podobnie robię gołąbki ale kaszę i ryż razem gotuję, tym razem spróbuje według Twojego przepisu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz. życzę udanego robienia gołąbków i smacznego! Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!