Gulasz z warzywami jest zdecydowanie moim faworytem. Sos z dodatkiem pieczarek i papryki pasuje praktycznie do każdego mięsa. W sumie na blogu jest już trochę połączeń tego typu, a ostatnio przygotowałam gulasz na bazie szynki wieprzowej. Zapraszam po przepis. 
Składniki:
- 700 g szynki wieprzowej
- 2 nieduże cebule
- 7-10 pieczarek, w zależności od wielkości 
- olej do smażenia 
- mąka do oprószenia 
- czosnek granulowany
- słodka mielona papryka
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy, kolorowy pieprz w ziarenkach
- dowolne inne ulubione przyprawy 
- 1/4 szklanki śmietanki 30% + 1/4 szklanki zimnej wody + 1 łyżka mąki 
Sposób przygotowania: 
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Posypać czosnkiem granulowanym i słodką mieloną papryką. Oprószyć też trochę mąką. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z każdej strony. 
2. W międzyczasie cebulę posiekać, w rondlu rozgrzać olej, zarumienić cebulę. Dodać obsmażone mięso i zalać gorącą wodą tak, by przykryła mięso. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kolorowy pieprz, inne ulubione przyprawy. Gotować na małym ogniu. W międzyczasie uzupełniać wodę. 
3. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w kostkę. Warzywa dodać do sosu jak już mięso będzie miękkie. Gotować około 7-10 minut. 
4. W kubku wymieszać śmietankę, zimną wodę i mąkę. Wlać do sosu i mieszać, aż całość zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Dodaje jeszcze kminek. 
5. Gulasz smakuje nam najbardziej z kaszą gryczaną i buraczkami. 
Smacznego!