Strony

24 stycznia 2023

Ciasto cappuccino z orzechami

 Pyszne ciasto na dwóch rodzajach biszkoptów - jeden z cappuccino, a drugi z orzechami. I do tego masa cappuccino. Efekt końcowy bardzo zadowalający. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki: 

Biszkopt cappuccino:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • 4 łyżki wody
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki dowolnego proszku cappuccino
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt orzechowy:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 szklanka mielonych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pianka cappuccino:

  • 1 duży kubek śmietany 18%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 opakowania śnieżki 
  • 2 łyżki dowolnego cappuccino (proszku) 

+ czekolada mleczna do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Zrobić biszkopt cappuccino, białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Żółtka utrzeć osobno z olejem, octem i wodą na puch. Obie masy połączyć. Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i cappuccino. Delikatnie wymieszać z masą używając szpatułki. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 160*C przez 30 minut. Po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.

2. Zrobić biszkopt orzechowy. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier i po jednym żółtku. Potem dodać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i delikatnie wymieszać. Upiec i ostudzić.

3. Zrobić masę. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Wystudzić. Śnieżki ubić z zimnym mlekiem, dodać śmietanę i proszek cappuccino. Na koniec dodać tężącą galaretkę i zmiksować. Masę włożyć do lodówki i kontrolować jej konsystencję. Jak zacznie tężeć, wyłożyć na ciasto (4 łyżki masy odłożyć na wierzch). Przełożyć ciasto: biszkopt cappuccino, połowa masy, biszkopt orzechowy, połowa masy, biszkopt cappuccino. Na wierzch wyłożyć resztkę masy, całość posypać tartą czekoladą. Wstawić ciasto do lodówki. 

Smacznego!!!



5 komentarzy:

  1. Witam :) wygląda pysznie 🥰 jaki rozmiar blaszki użyty w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  2. czy biszkopt orzechowy piec w 160C 30 min?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tak się piekł. Ale każdy zna najlepiej swój piekarnik i czas i temperaturę należy dobrać wedle swojego sprzętu.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!