10 stycznia 2023

Zapiekanka z tortellini i brokułem

 Pyszna zapiekanka pod beszamelem. Robiłam ostatnio na kolację, ale sprawdzi się też na obiad. 

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 250 g tortellini (u mnie z serem)
  • 7-8 pieczarek

Beszamel:

  • 500 ml mleka
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa 
Sposób przygotowania:

1. Tortellini ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
2. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować al dente w osolonej wodzie z odrobiną cukru.
3. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na patelni.
4. Zrobić beszamel. W rondelku roztopić masło,dodać mąkę i wymieszać. Wlać mleko, energicznie mieszać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wyłożyć tortellini, brokuła i pieczarki. Wymieszać. Całość zalać sosem beszamelowym. Piec w 180-190*C przez 30-40 minut do zrumienienia się wierzchu zapiekanki. 

Smacznego!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!