Koleżanka z pracy przyniosła do wypróbowania sos, który robi już od kilku lat. Bardzo mi posmakował, ale delikatnie go złagodziłam poprzez odjęcie części octu. Polecam do makaronu, ryżu, mięsa :)
Składniki:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
3 duże papryki (żółta, czerwona i zielona)
1 puszka ananasów wraz z sokiem
6 zmiażdżonych ząbków czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki soli
2 łyżki musztardy
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
1 łyżka curry
1 łyżka pieprzu
2,5 szklanki cukru
1/2 lub 3/4 szklanki octu 10% (w oryginale 1 szklanka)
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę lub w ćwiartki, przełożyć do garnka i trochę rozgotować. Można też całe pomidory ze skórką pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, rozgotować, potem przetrzeć przez sito.
2. Cebulę pokroić w półtalarki i wrzucić do pomidorów. Gotować 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. Paprykę i ananasa pokroić w kostkę. Do gotujących się pomidorów dodać pozostałe składniki razem z przyprawami poza mąką i syropem z puszki po ananasie. Gotować 30 minut.
4. Mąkę wymieszać z syropem, wlać do sosu, dokładnie wymieszać. Gorący sos przekładać do słoików. Zakręcać i odstawić do góry dnem do wystudzenia.
Smacznego!!!
*Można też dodać 1 puszkę odsączonej kukurydzy.
Aniu, to doskonały sos. Zapisuję przepis i chętnie z niego skorzystam :)
OdpowiedzUsuńBardzo przyjemny sos, bardzo chętnie przygotujemy go nawet nie w wersji wekowej. :)
OdpowiedzUsuńAle po co 2,5 szklanki cukru? Cukier jest niezrowy
OdpowiedzUsuńPo co takie zbędne komentarze, przecież nikt nie mowi, że masz zrobić ten sos! Cukier jest niezdrowy, a pomidory i reszta warzyw z bio uprawy, a ocet własnej produkcji- masakra ��
Usuńłyżkę pierzu nie za duzo
OdpowiedzUsuńNa taka porcje zdecydowanie jest ok. Sos wcale nie jest ostry.
UsuńRobię go od lat, jedynie co modyfikuje to dodaje pędy bambusa, a pomidory z cebulą po godzinie blenduje. Octu również daję tą zmniejszoną ilość. W zimę z ryżem i piersią z kurczaka pycha��
OdpowiedzUsuńZblendowana cebula jest dobrym pomysłem
OdpowiedzUsuńU mnie w wersji z połowa ilosci cukru i połowa szklanki octu ale najpierw udusiłam jeszcze w małej ilości wody 2 marchewki z cebula i dopiero potem dodałam pomidory. I to po godzinie zblendowalam. Dodałam jeszcze ostrej papryki i w sumie 3 łyżki soli i wyszło bardzo dobre ;) polecam!
OdpowiedzUsuńA ja zawsze robię z przepisu Ani i jest przepyszny dzieci się nim zajadają
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i pozdrawiam
UsuńRobiłam wczoraj. Przepyszny.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Pozdrawiam
UsuńJ dodaje jeszcze kukurydze i pędy bambusa
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny sos, robiłam już 2 razy i napewno jeszcze nie raz go zrobię. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje. Pozdrawiam
Usuń