Składniki:
2 kg dużych gruntowych ogórków
2 świeże czerwone papryki
kilka ząbków czosnku
1 mała wiązka świeżego koperku
1 szklanka soli
9 szklanek wodyZalewa:
3 szklanki wody
2,5 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
1 łyżeczka ziela angielskiego
2 łyżeczki gorczycy
2 liście laurowe
szczypta pieprzu
2 duże cebule
2 łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania:
1. Ogórki myjemy, odcinamy ogonki, kroimy wzdłuż na plasterki. Zalewamy roztworem z 1 szklanki soli i 9 szklanek wody. Odstawiamy na ok. 3 godziny. W tym czasie ogórki zmiękną i puszczą sok.
2. Przygotowujemy słoiki: do każdego dodajemy po 1 ząbku czosnku i po 1 łyżce siekanego świeżego koperku.
3. Ogórki odcedzamy z zalewy. Układamy na stojąco w słoikach, dodajemy również po kilka pasków papryki.
4. Gotujemy zalewę - wszystko razem ok. 10 minut. Gorącą zalewamy słoiki, zamykamy i pasteryzujemy ok. 5 minut.
Z kurkumą jeszcze nie robiłam ale bardzo ją lubię wiec trzeba będzie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńOgóreczki są pyszne.
OdpowiedzUsuńOch tak, te kanapkowe są przepyszne!
UsuńWłaśnie otworzyłam pierwszy słoik, są pyszne:)
OdpowiedzUsuńAneta
Dziękuję Anetko i pozdrawiam!
UsuńWypróbowałam przepis i jedynie zmodyfikowałam ilość kurkumy- na 5 kg, czyli dla 2,5 raza więcej dodałam 2 łyżeczki- wyszły przepyszne. Polecam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ogóreczki smakują.
UsuńPozdrawiam!
Czy może być koperek suszony
OdpowiedzUsuńMyślę, że i suszony będzie ok. Choć świeży ma więcej aromatu.
UsuńPo 2,5 tyg otworzyłam słoik, bo już nie mogłam się doczekać - rewelacja ! Córka , która jest u mnie na wakacjach, poleciała po ogórki i będzie robić dla siebie. Ja chyba też dorobię, bo coś czuję, że zabraknie do następnego sezonu :) Pyszności !
OdpowiedzUsuńZaraz popatrzę co jeszcze mogę zrobić z Twoich przepisów :)
Pozdrawiam, Aneta.
Bardzo dziękuję za miły komentarz! Ja też już w tym roku zrobiłam sporą porcję :)
UsuńPozdrawiam i Panią i Pani córkę :)
No i żeśmy się rozhulały :) Teraz robimy sałatkę szwedzką :) Dam znać jak wyjdzie ...
OdpowiedzUsuńA paprykarz z tymi ogórkami ... mmmm.... nic więcej nie mówię :)
Pozdrawiamy Aneta i Ala.
No proszę proszę, szał :)
UsuńMam nadzieję, że i sałatka będzie smakować :)
Pozdrawiam!
DZIEŃ DOBRY,
OdpowiedzUsuńPRZEPRASZAM ALE NIE JESTEM PEWNA CZY TE 9 SZKLANEK WODY + OCET + DODATKOWA WODA TO ZALEWA DO SLOIKÓW CZY TYLKO 3SZKL WODY + 2,5 OCTU?
9 szklanek wody i sól to solanka, w której moczy się ogórki. Potem się ją wylewa. Składniki na zalewę podane są osobno w składnikach.
UsuńRewelacja! Robiłam w ubiegłym roku i w tym roku powtórka.
OdpowiedzUsuńPozdro
Raniaaa
Ile wychodzi słoiczków z tych 2kg?:)
OdpowiedzUsuń7-8 słoików 700 ml.
Usuńwitam czy solanka do moczenia ogorkow ma byc zimna?
Usuńwitam ,poniewaz jestem laikiem w tej dziedzinie
OdpowiedzUsuńwitam,mam pytanie czy ten roztwor solankowy ktorym zalewamy ogorki ma byc zimny?
Tak, ma być zimna.
UsuńWITAM.A CO Z CEBULA?POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńCebule pokroic w kostke i dodac do gotujacej sie zalewy. potem razem z zalewa zalac ogorki, do kazdego dodajac po troszke cebuli.
Usuńpozdrawiam :)
W tym roku powtórka już z potrójnej porcji . Ogórki kanapkowe to priorytet w robieniu przetworów.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy Aneta i Ala.
Super, również pozdrawiam!
UsuńJadłam ogóreczki z tego właśnie przepisu u koleżanki,były pyszne. Zrobiłam i ja z 4 kg, teraz tylko poczekamy te 3-4 tygodnie i przekonam się czy moje też będą takie dobre. Robiłam je zgodnie z przepisem, więc powinny być udane. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą smakowały :) Pozdrawiam!
UsuńCzy musi być aż tyle octu ??
OdpowiedzUsuńZarąbisty przepis 😊,chyba do zimy już ich nie będzie.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Również pozdrawiam!
UsuńCzy do zalewy dodać sól?
OdpowiedzUsuńDo samej zalewy nie dodajemy juz soli. Ogorki wchlona jej wystarczajaco podczas moczenia w solance.
UsuńPrzepis wydaje się smakowity. Robię ogórki z papryką i selerem oraz ogórki kanapkowe z kurkumą . Połączenie tych smaków wydaje się rewelacyjne . Napewno wypróbuję w przyszłym roku . Napewno dam znać 😊
OdpowiedzUsuńWitam a ja obrałam ze skórki i nie poukładanam aż tak ładnie to wyjdzie coś z tego i wyszły trzy słoiki duze
OdpowiedzUsuńCześć,
OdpowiedzUsuńCo robisz z ziele angielskie, gorczycą, liśćmi laurowymi, pieprzem?
Czy dodajesz je najpierw do zalewowej solanki, a następnie wyrzucasz po ugotowaniu? czy rozprowadzasz je równo do słoików? wytrawne czy najpierw ugotowane w solance?
Hi,
What do you do with the allspice, mustard seeds, bay leaves, pepper?
Do you add them first to the filling Brine and then discard after boiling? or do you distribute them evenly to the jars? dry or first cooked in brine?
Witam. Ziele i liść gotuje razem z zalewa. Liście można rozdrobnic. Potem można je dodać po troszkę do słoików albo odcedzić z zalewy i wyrzucić.
UsuńZrobiłam w/g przepisu i są strasznie słone!!!!
OdpowiedzUsuńPisałam,ze wyszły słone,ale po dwóch miesiącach odważyłam się otworzyć następny słoik i...cudowne, zupełnie inne niż po tygodniu!!!Dziękuję za przepis!!!! Mam nauczkę żeby nie łakomić się za szybko.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło 😄 pozdrawiam
Usuń