13 grudnia 2022

Wigilijny barszcz czerwony II

 Ostatnio zrobiłam barszcz czerwony nieco inaczej niż zwykle. Wyszedł naprawdę pyszny i ten przepis zostanie z nami na dłużej. Taki barszczyk będzie też idealny do uszek, pasztecików, paluszków, kapuśniaczków, krokietów itp.

Składniki (na 3 litry barszczu):

  • 1 kg buraków czerwonych
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kminek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • suszony majeranek
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • ocet lub sok z cytryny do zakwaszenia
  • 1 szklanka wywaru z suszonych grzybów
  • ewentualnie koncentrat buraczany lub zakwas z kiszonych buraków

Sposób przygotowania:

1. Dzień wcześniej 1 szklankę suszonych grzybów zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia grzyby ugotować do miękkości w wodzie, której się moczyły. Wywar pozostawić do barszczu, a ugotowane grzyby wykorzystać do zrobienia farszu do uszek.

2. Wszystkie warzywa obrać, pokroić w plastry, umieścić w garnku i zalać wodą (2 litry). Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Gotować około 1-1,5h. Po tym czasie warzywa wyjąć, a do gotowego wywaru warzywnego dodać wywar grzybowy, zakwas lub koncentrat buraczany, 1-2 łyżki octu lub soku z cytryny. Dodać też soli, trochę pieprzu, zmiażdżone ząbki czosnku, troszkę kminku, majeranku i 1/2 łyżeczkę cukru. Całość delikatnie podgrzewać, ale nie gotować. 

3. Jak już pisałam barszcz będzie idealny do uszek, krokietów, paluszków, kapuśniaczków, pasztecików... 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!