1 sierpnia 2023

Wieniec frankfurcki z jagodami i kremem

 Przeglądałam komputer i natknęłam się na zdjęcia tego ciasta. Piekłam je wiosną na urodziny córki. Teraz jest sezon na borówki i jagody, można wykorzystać do ciasta świeże owoce. 

Samo ciasto bardzo dobre, piekłam go w blaszce z kominkiem, dlatego ma kształt wieńca. 

Składniki: 

Ciasto: 

  • 6 jajek
  • 350 g mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 1-2 cytryn

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 600 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Owoce: 

  • 500 g borówki amerykańskiej lub leśnej (świeżej lub mrożonej)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g cukru
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody

Dodatkowo

  • krokant do dekoracji 
  • ewentualnie świeże borówki

Sposób przygotowania: 

1. Zrobić ciasto: miękkie masło utrzeć na puch z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku, a potem sok z cytryny. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy z kominem, pie w 180*C przez około 45 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto w środku, a potem wyjąć i pozostawić w blaszce do całkowitego wystudzenia. 

2. Wystudzone ciasto wyjąć i przeciąć na 3 blaty. 

3. Zrobić kisiel owocowy, borówki zmiksować blenderem z sokiem z cytryny i cukrem. Zagotować. Do górujących się owoców wlać wodę dobrze wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Gotować i mieszać aż zgęstnieje. Pozostawić do lekkiego przestudzenia. Ciepły kisiel wyłożyć na dolny i środkowy blat ciasta. Całkowicie ostudzić. 

4. Zrobić krem, mascarpone i śmietankę zmiksować aż krem zgęstnieje, dodać cukier i sok z cytryny. 

5. Złożyć ciasto, od dołu dolny blat z kisielem jagodowym, wykładamy część kremu, przyłożyć blatem środkowym z kisielem, znów część kremu, przyłożyć ostatnim blatem i udekorować całość pozostałym kremem. Całość obsypać krokantem, ewentualnie udekorować świeżymi borówkami. Ciasto schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2-3 godziny. 

Smacznego!!!

Źródło: domowe-wypieki.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!