Ostatnio sporo u mnie wypieków, ale sezon na letnie owoce w pełni, więc korzystam. Tym razem zamarzyła mi się drożdżówka z jagodami i kruszonką. Wyszła przepyszna, pachnąca, pulchna i sprężysta :-)
Składniki (blaszka 24x24cm):
Zaczyn:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki
- 120 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka
Ciasto:
- 320 g mąki
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 60 g masła - rozpuszczonego
- + niepełna szklanka jagód leśnych wymieszanych z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 2 duże łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zrobić zaczyn, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
2. Jajka utrzeć z cukrem.
3. Do miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, roztopione przestudzone masło i jajka ubite z cukrem. Wyrobić ciasto. Będzie luźne, ale nie należy dodawać więcej mąki. Ciasto wyrabiałam mikserem z hakami przez około 8-10 minut.
4. Ciasto przykryć, odstawić do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać jagodami wymieszanymi z mąką ziemniaczaną. Odstawić do podrośnięcia na około 15 minut. W międzyczasie składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami, wyłożyć na ciasto.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez30-35 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!