Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (Mąka Szymanowska Uniwersalna)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa:
3 opakowania śnieżki
1/2 litra zimnego mleka
2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 1 szklance gorącej wody
1 szklanka truskawek
Sposób wykonania:
1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, miksujemy, potem żółtka, a na końcu mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie całość mieszamy. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem, wykładamy równomiernie ciasto i pieczemy w 180 st.C przez 12 - do suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu ciasto wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, delikatnie zdjąć papier po czym zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Całkowicie ostudzić.
2. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Zimne mleko ubić ze śnieżkami, wlać tężącą galaretkę.
3. Roladę rozwinąć, rozłożyć masę (trochę zostawić do dekoracji), posypać pokrojonymi na kawałki truskawkami i zwinąć. Wierzch posmarować pozostałą masą. Całość przełożyć do lodówki, by masa dobrze stężała.
Smacznego!!!
Aniu jakie pyszniutkie ciasto
OdpowiedzUsuńA ja właśnie zamierzam piec☺
OdpowiedzUsuńTo jeden z delikatniejszych deserów. Wspaniała rolada i pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuń