Na takie proste ciasto z dodatkiem świeżych truskawek czeka się cały rok!
Składniki (blaszka 24x28cm):
- 4 jajka
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 niepełna szklanka oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z połówki cytryny
- ok 300 g świeżych truskawek
Kruszonka:
- 1 łyżka zimnego masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Jajka obić z cukrem do białości.
2. Dodać olej oraz sok z cytryny i zmiksować. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować tylko do połączenia składników.
3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, a na to owoce - umyte wcześniej i pokrojone na połówki truskawki.
4. Składniki kruszonki połączyć, posypać wierzch ciasta. Piec w 175-180*C przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!