Strony

31 maja 2024

Naleśniki na kefirze

 Zaskakująco pyszne, delikatne naleśniki, których bazą ciasta jest kefir. 

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki kefiru
  • 1 szklanka mąki - lub więcej w zależności od gęstości ciasta
  • 1/2 szklanki wody 
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki zmiksować na gładko i odstawić na kwadrans. 

2. Patelnię posmarować niewielką ilością oleju, smażyć naleśniki z obu stron. 

3. Podawać z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!!!

Źródło: kuchnia Agaty

28 maja 2024

Kanapka w stylu włoskim z pesto

 Przepyszna kanapka, którą wręcz uwielbiam. A do tego na ciepło!

Składniki:

  • 1 bułka typu ciabatta 
  • pesto z bazylii 
  • kulka mozzarelli
  • pomidor
  • dowolna szynka
  • krem balsamico
  • świeże listki bazylii 

Sposób przygotowania: 

1. Bułkę przekroić, posmarować pesto. 

2. Przygotować dodatki, ser i pomidora pokroić w plastry. Układać na przemian na bułkach mozzarellę, pomidora i plasterek szynki. 

3. Kanapki włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180* i podpiec, aż ser się lekko rozpuści. 

4. Wyjąć z piekarnika. Ozdobić kleksami pesto, kremem balsamico oraz listkami świeżej bazylii. 

Smacznego!!!



24 maja 2024

Ciasto z truskawkami

 Na takie proste ciasto z dodatkiem świeżych truskawek czeka się cały rok!

Składniki (blaszka 24x28cm):

  • 4 jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 niepełna szklanka oleju 
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połówki cytryny
  • ok 300 g świeżych truskawek

Kruszonka:

  • 1 łyżka zimnego masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Jajka obić z cukrem do białości.

2. Dodać olej oraz sok z cytryny i zmiksować. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować tylko do połączenia składników. 

3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, a na to owoce - umyte wcześniej i pokrojone na połówki truskawki. 

4. Składniki kruszonki połączyć, posypać wierzch ciasta. Piec w 175-180*C przez około 40-50 minut - do suchego patyczka. 

Smacznego!!!

22 maja 2024

Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami

 Pyszne jedzonko, które przygotujesz w kilka chwil.

Składniki: 

  • 1 opakowanie świeżego szpinaku 
  • 100 g pieczarek
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 1 cebula
  • 250 g serka mascarpone 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz 
  • chili
  • olej 

+ ugotowany w międzyczasie makaron

Sposób przygotowania: 

1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć mięso z obu stron, zdjąć mięso z patelni, wylać zgromadzoną niepotrzebną wodę. 

2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę. Pieczarki pokroić w plasterki. Na oleju podsmażyć cebulę, po chwili dodać szpinak i pieczarki, czosnek, dusić do miękkości. Dodać mascarpone, śmietanę, wymieszać, aż sos będzie klarowny. Dodać podsmażone wcześniej mięso. 

3. Całość doprawić solą, pieprzem i chili. Wymieszać. 

4. Podawać z makaronem.

Smacznego!!!


 

17 maja 2024

Sałatka z serem z kozieradką

 Często na kolację robię sałatki z tego, co zalega w lodówce. Zrobiłam kiedyś taką szybką sałatkę na bazie sałaty lodowej i sera żółtego z dodatkiem kozieradki. Polecam, wyszła pyszna!

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej 
  • 150 g sera żółtego z kozieradką
  • 2 pomidory
  • zielone oliwki
  • przyprawa do sałatek
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Ser i pomidory pokroić w kostkę. 

2. Sałatę dowolnie pokroić. 

3. Oliwki przekroić na połówki. 

4. Wszystko umieścić w misce. posypać dowolną ulubioną przyprawą do sałatek i polać trochę oliwą. Wymieszać. 

Smacznego!!!

15 maja 2024

Schab w sosie śmietanowym

 Ten sposób przygotowania mięsa wyniosłam ze swojego domu rodzinnego. Do tego dania świetnie nadaje się schab, ale także szynka wieprzowa. 

Składniki:

  • 600-700 g schabu pokrojonego w plastry
  • 1 spora cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie)
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy
  • mąka
  • smalec do obsmażenia
  • sól, pieprz
  • śmietana 18%
  • woda

Sposób przygotowania:

1. Mięso delikatnie rozbić, ale naprawdę niewiele. Posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron. 

2. W międzyczasie cebulę posiekać w grubą kostkę, a czosnek drobniutko pokroić. 

3. Jak mięso będzie obsmażone, zdjąć je z patelni, a na patelnię dorzucić cebulę i czosnek i chwilkę smażyć. Z powrotem na patelnię dołożyć mięso, dodać ziele angielskie, liść laurowy, ewentualnie kminek i dolać tyle wody, by zakryło mięso. Całość dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. 

4. W szklance wymieszać łyżkę mąki z dwoma łyżkami śmietany i odrobiną zimnej wody. Gotową mieszanką zalać sos z mięsem i zagotować do zgęstnienia. Ewentualnie doprawić pod koniec.

5. Gotowe mięso i sos podawać z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi i np. z surówkami.

Smacznego!!!

10 maja 2024

Omlet z pieczarkami i oliwkami

 Moje ulubione śniadania, choć ostatnio trochę mam mniej na nie czasu. Niemniej jednak od czasu do czasu przygotowuję sobie jakiś omlet z produktów, jakie akurat mam pod ręką. 

Składniki:

  • 2 jajka 
  • 2-3 spore pieczarki
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 2 plasterki dowolnej szynki
  • 1 łyżka tartego żółtego sera lub 1 plasterek sera porwany na kawałki
  • trochę mleka
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki obrać, pokroić w grubsze plasterki i obsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dorzucić porwaną szynkę.

2. W międzyczasie jajka wymieszać widelcem z mlekiem, solą i pieprzem, ewentualnie z tartym żółtym serem. 

3. Na patelnię z pieczarkami i szynką wlać mieszankę jajeczną, dorzucić na wierzch pokrojone oliwki, kawałki sera i szczypior. Smażyć, aż wierzch omletu się zetnie. 

Smacznego!!!

7 maja 2024

Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami

 Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilka chwil. 

Składniki: 

  • 250 g ulubionych tortellini 
  • 2-3 garści rukoli
  • 3-4 łyżki oliwek (u mnie kalamata) 
  • 2-3 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów 
  • 2 małe pomidory 
  • 2 ogórki
  • 2 łyżki tartego parmezanu 
  • 1 czerwona cebula 

Dressing: 

  • oliwa z oliwek 
  • musztarda francuska 
  • miód 
  • sól, pieprz 
  • suszony granulowany czosnek lub 1 ząbek świeżego 
  • zioła prowansalskie 
  • sok z cytryny 

Sposób przygotowania: 

1. Tortellini ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do wystudzenia. 

2. Czerwoną cebulę dowolnie pokroić, pomidora pokroić w mniejsze kawałki, ogórki w kostkę.

3. Zrobić dressing według swojego smaku. 

4. W misce umieścić tortellini, suszone i świeże pomidory, odsączone oliwki i rukolę. Dodać tarty parmezan, dressing i całość wymieszać. 

Smacznego!!!

Źródło: IG, annascooking