Bardzo rzadko robię kremowe likiery, ale o tym kokosowym myślałam od dawna. Wyszedł naprawdę świetny - kremowy, delikatny, słodki. W sam raz na babskie spotkania i nie tylko ;-) Taki przepis na karnawałowy trunek z pewnością Wam może się przydać.
Składniki:
200 g wiórków kokosowych
250 ml spirytusu 96%
1 puszka / karton skondensowanego mleka słodzonego (500g)
1 puszka / karton skondensowanego mleka niesłodzonego (500g)
Sposób wykonania:
1. Wiórki kokosowe przełożyć do słoika, zalać spirytusem i odstawić na 7 dni.
2. Oba mleka połączyć ze sobą.
3. Wiórki dobrze odcisnąć z alkoholu, alkohol wymieszać z mlekiem. Przelać do butelki. Podawać schłodzony.
4. Wiórki można wykorzystać do ciasta.
Na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!