8 grudnia 2019

Soczyste kotlety

Jakiś czas temu natrafiłam na ten przepis i już kilkukrotnie do niego wracałam. Można użyć dowolnego mięsa - piersi z kurczaka, indyka czy plastrów schabu. Polecam na niedzielny obiad i nie tylko ;-)


Składniki:

6 kotletów schabowych / porcji drobiu na kotlety

Marynata:
2 jajka
2 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka siekanej pietruszki / koperku
trochę soli, pieprzu

bułka tarta do panierki
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Do miski wbić jajka, dodać majonez i pozostałe składniki marynaty. Wymieszać.
2. Schab / piersi z kurczaka lekko rozbić. Mięso włożyć do marynaty na kilka godzin lub nawet na całą noc.
3. Przed smażeniem kotlety wyjąć, opanierować z obu stron w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, ale na niewielkim ogniu z obu stron.
4. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!

Źródło: Blog z apetytem

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!