Składniki:
500 ml czystej wódki 40% (lub pół na pół ze spirytusem)
1 szklanka naturalnego płynnego miodu
1 szklanka gorącej wody
6 goździków
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
1. Miód wymieszać z gorącą wodą i pozostałymi przyprawami, dodać laskę wanilii przekroić wzdłuż na cztery części. Wszystko podgrzać, ale nie gotować.
2. Zestawić z ognia, wlać wódkę i całość wymieszać. Przelać do słoika i odstawić na 2-3 dni.
3. Trunek przefiltrować dwukrotnie przez gazę lub tetrówkę, przelać do butelki.
4. Krupnik jest gotowy do spożycia. Wychodzi ok 1 litra trunku.
Na zdrowie!
Źródło: Przy kuchennym stole
Aniu, wypijam Twoim trunkiem toast; duzo zdrowia i pomyślności w Nowym Roku ! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
UsuńJa już od jakiegoś czasu myślę o zrobieniu miodówki ale teraz mam dylemat bo Twój krupnik wygląda wspaniale a i po składnikach widzę,że to jest to co ja lubię :)
OdpowiedzUsuńPolecam - krupnik jest pyszniutki :)
UsuńNa zdrówko :-) wszystkiego dobrego w Nowym Roku :-)
OdpowiedzUsuńlusi-lusi -Czy ten krupnik jest bardzo słodki ? /składniki są super/
OdpowiedzUsuńJest dość słodki, a do tego ma fajny korzenny smak. Jeśli lubisz mocniejsze trunki, można połowę wódki zastąpić spirytusem.
Usuń