11 stycznia 2014

Gołąbki bez zawijania


Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego
1/4 niedużej główki białej kapusty
1/2 szklanki ryżu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
przyprawa do gołąbków
majeranek
1 jajko
bułka tarta
1 mała cebula
1 litr rosołu lub bulionu

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotować w osolonym wrzątku do miękkości.
2. Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Posolić, odstawić na 15 minut. Dobrze odcisnąć z nadmiaru soku.
3. Ostudzony ryż, kapustę, mięso, posiekaną drobno cebulkę i zmiażdżone ząbki czosnku dobrze wymieszać. Dodać przyprawy, jajko i tyle bułki tartej, by masa była zwarta.
4. Z masy uformować okrągłe lub podłużne kotlety, obtoczyć w mące i mocno zrumienić na oleju. Przełożyć do rondla, zalać bulionem i gotować 40-50 minut na wolnym ogniu. Podawać z sosem pomidorowym.

**Można też usmażone gołąbki zalać sokiem pomidorowym (750 ml), doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gotować przez 40 minut. Pod koniec należy zdjąć pokrywkę, by sos się zagęścił.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Pięknie i równie smaczne, choć ja wolę wersję tradycyjnych gołąbków.
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wolę tradycyjne gołąbki :)
      Również pozdrawiam!

      Usuń
  2. przy tych jest mniej pracy :) wypróbuję je na imprezę imieninową męża

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka mieszanka przypraw mozna zastapic wymieniona w przepisie przyprawa do golabkow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmielone przyprawy takie jak: papryka słodka, kminek, kolendra, jałowiec, koper włoski, liść laurowy, gorczyca biała, rozmaryn, chili, kurkuma, sól, cukier, grzyby suszone.... Duo Dużo by wymieniać, należy doprawić wedle smaku i już :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!