11 stycznia 2014
Gołąbki bez zawijania
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
1/4 niedużej główki białej kapusty
1/2 szklanki ryżu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
przyprawa do gołąbków
majeranek
1 jajko
bułka tarta
1 mała cebula
1 litr rosołu lub bulionu
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotować w osolonym wrzątku do miękkości.
2. Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Posolić, odstawić na 15 minut. Dobrze odcisnąć z nadmiaru soku.
3. Ostudzony ryż, kapustę, mięso, posiekaną drobno cebulkę i zmiażdżone ząbki czosnku dobrze wymieszać. Dodać przyprawy, jajko i tyle bułki tartej, by masa była zwarta.
4. Z masy uformować okrągłe lub podłużne kotlety, obtoczyć w mące i mocno zrumienić na oleju. Przełożyć do rondla, zalać bulionem i gotować 40-50 minut na wolnym ogniu. Podawać z sosem pomidorowym.
**Można też usmażone gołąbki zalać sokiem pomidorowym (750 ml), doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gotować przez 40 minut. Pod koniec należy zdjąć pokrywkę, by sos się zagęścił.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pięknie i równie smaczne, choć ja wolę wersję tradycyjnych gołąbków.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie
Ja też wolę tradycyjne gołąbki :)
UsuńRównież pozdrawiam!
przy tych jest mniej pracy :) wypróbuję je na imprezę imieninową męża
OdpowiedzUsuńJaka mieszanka przypraw mozna zastapic wymieniona w przepisie przyprawa do golabkow?
OdpowiedzUsuńZmielone przyprawy takie jak: papryka słodka, kminek, kolendra, jałowiec, koper włoski, liść laurowy, gorczyca biała, rozmaryn, chili, kurkuma, sól, cukier, grzyby suszone.... Duo Dużo by wymieniać, należy doprawić wedle smaku i już :)
Usuń