23 stycznia 2014

Zupa pieczarkowa


Składniki:

3 skrzydełka drobiowe
200 g pieczarek
3-4 ziemniaki
2-3 marchewki
1 pietruszka lub seler
siekana pietruszka i koperek
1 cebula
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
olej do podsmażenia pieczarek

Sposób przygotowania:

1. Umyte skrzydełka zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy.
2. Obrane warzywa kroimy wedle uznania (np. ziemniaki i cebulę w kostkę, a marchewkę i pietruszkę lub selera w słupki). Warzywa wrzucamy do gotującego się wywaru.
3. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, obsmażamy na patelni aż puszczą sok i dusimy bez przykrycia aż sok wyparuje. Pieczarki dorzucamy do zupy, gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie.
4. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną zieleninkę.

Smacznego!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!