Dziś propozycja na obiad jednogarnkowy. Podaję z moimi zmianami.
Składniki:
1/2 kg mięsa z kurczaka (u mnie piersi, ale mogą być też udka czy też ćwiartki)
1/2 kg pieczarek
1 duża czerwona papryka (u mnie była kolorowa z zamrażarki)
3 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej
2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz do smaku
2 łyżki mąki
2 litry wody
marchewka, seler, pietruszka
Sposób przygotowania:
1. Mięso dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i odszumowujemy, dodajemy obrane warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy ok 1 godzinę.
2. Mięso z bulionu kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę, selera i pietruszkę kroimy w plasterki lub kostkę. Bulion przecedzamy.
3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a pieczarki w grubsze plasterki. Paprykę kroimy w paski lub kostkę.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, a chwilkę potem pieczarki. Dusimy, aż woda z pieczarek odparuje. Na koniec dodajemy paprykę i chwilkę całość dusimy. Przekładamy do rondla.
5. Do warzyw dodajemy pokrojone mięso, zalewamy bulionem i dodajemy mielone papryki (ostrą i słodką). Gotujemy na małym ogniu przez 20-30 minut. Na koniec zagęszczamy mąką i doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Źródło: Marta w kuchni
konkretne rozgrzewające danie:D
OdpowiedzUsuńBardzo ładny kolor ma.
OdpowiedzUsuńPycha! :) W sam raz na zimę!
OdpowiedzUsuńPowiem Ci Aniu, że ten Strogonow wygląda jak by był z wołowiny. Piersi Ci u mnie dostatek w zamrażarce- więc na jutro mam zupkę. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, ale zimowo i śnieżnie!!!
Stroganow pierwsza klasa, choć bez wołowinki. Jak na niego patrzę na zdjęciu to zgłodniałem :)
OdpowiedzUsuńSuper! Ulepszyliśmy przepis dodając ogórki kiszone. PYCHOTKA!
OdpowiedzUsuńTo świetnie!
UsuńPozdrawiam!
super przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję ☺️
Usuń