Składniki:
1 kostka masła
1/2 szklanki wody
2 szklanki cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/2 kg mleka w proszku
bakalie (rodzynki, orzechy, żurawina)
4-5 małych paczek pokruszonych herbatników (typu petitki)
Sposób przygotowania:
1. Masło, cukier, kawę gotujemy ok 3 minut, zestawiamy z ognia, dodajemy mleko w proszku i bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać.
2. Dodać pokruszone herbatniki i dobrze wymieszać.
3. Masę wylać do żaroodpornej keksówki wyłożonej folią spożywczą, wyrównać i schłodzić przez kilka godzin.
Smacznego!!!
A blok czekoladowy można znaleźć tutaj (klikamy na zdjęcie poniżej):
Uwielbiam blok czekoladowy, Twoja propozycja również jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie jadłam bloku kawowego, bardzo ciekawy pomysł! Będę musiała jak najszybciej wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam - moim zdaniem kawowy blok jest lepszy niż czekoladowy.
Usuń