5 stycznia 2014

Blok kawowy

Dzisiaj coś dla miłośników domowych słodyczy typu blok czekoladowy, ale o smaku kawowym. Przepis mam od cioci.


Składniki:

1 kostka masła
1/2 szklanki wody
2 szklanki cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/2 kg mleka w proszku
bakalie (rodzynki, orzechy, żurawina)
4-5 małych paczek pokruszonych herbatników (typu petitki)

Sposób przygotowania:

1. Masło, cukier, kawę gotujemy ok 3 minut, zestawiamy z ognia, dodajemy mleko w proszku i bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać.
2. Dodać pokruszone herbatniki i dobrze wymieszać.
3. Masę wylać do żaroodpornej keksówki wyłożonej folią spożywczą, wyrównać i schłodzić przez kilka godzin.

Smacznego!!!

A blok czekoladowy można znaleźć tutaj (klikamy na zdjęcie poniżej):

http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/11/blok-czekoladowy-z-bakaliami.html
Kawa... i co i dalej?

3 komentarze:

  1. Uwielbiam blok czekoladowy, Twoja propozycja również jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy jeszcze nie jadłam bloku kawowego, bardzo ciekawy pomysł! Będę musiała jak najszybciej wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - moim zdaniem kawowy blok jest lepszy niż czekoladowy.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!