28 stycznia 2014

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem

Dzisiaj kolejna propozycja obiadowa. To moja druga lazania jaką robiłam. Przyznam, że jest przy tego typu daniach trochę roboty, ale warto. Przepis znalazłam u Wedelki na blogu. Mi jeszcze bardziej smakowała odgrzana na drugi dzień.


Składniki:

makaron typu lasagne (zużyłam 15 płatów, po 3 na każdą warstwę)
100 g żółtego sera

Mięso:
300 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)
olej
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
mielona ostra papryka do smaku
1 puszka pomidorów
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
suszona bazylia i oregano
siekana natka pietruszki

Szpinak:
300 g szpinaku (użyłam mrożonego)
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
masło do smażenia

Sos beszamelowy:
3 łyżki masła
250 ml mleka
3 łyżki mąki
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

1. Mięso: Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mięso i dusić razem, aż mięso straci surowość. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, dusić przez 10 minut. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku oraz siekaną natkę pietruszki.
2. Szpinak: Rozgrzać masło, dodać drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, a potem szpinak. Dusić, aż woda wyparuje. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić jeszcze 5 minut.
3. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką. Stopniowo wlewać mleko i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i odrobinkę pieprzu cayenne.
4. Płaty makaronowe obgotować przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Osuszyć na ręczniku papierowym.
5. Naczynie żaroodporne posmarować olejem lub masłem. Wyłożyć część płatów lasagne. Posmarować cienko sosem beszamelowym, a następnie warstwą mięsa. Przykryć kolejną warstwą makaronu, a na to część szpinaku. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być grubsza warstwa sosu beszamelowego, którą należy posypać tartym żółtym serem.
6. Lazanię piec w 200 st C przez 20-25 minut.

Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. Cieszę się, że lazania Wam smakowała :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja zrobię taką zapiekankę w wersji z naleśnikami zamiast makaronu koleżanka robiła mówi że pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak słyszałam, ale nigdy nie robiłam lazanii na naleśnikach. Smacznego!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!