19 stycznia 2014

Frittata z papryką i twarogiem

Lubię jeść coś ciepłego na śniadanie. To była moja pierwsza frittata, ale z pewnością nie ostatnia.


Składniki:

4 jajka
2 łyżki mleka
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
kilka plasterków sera żółtego
100 g wędzonego twarogu
siekany koperek
1 mała czerwona papryka

Sposób przygotowania:

1. Jajka wymieszać trzepaczką z mlekiem, mąką, solą i pieprzem.
2. Ser żółty pokroić w kosteczkę, a wędzony twarożek pokruszyć.
3. Paprykę pokroić w kosteczkę.
4. Wszystko wymieszać.
5. Formę żaroodporną cienko natrzeć margaryną, wylać masę i piec całość ok 20-30 minut w 180 st. C.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Aniu, nie robiłam fritaty, ale to chyba coś w rodzaju jajecznicy. Teraz te nazwy się pozmieniały, a ja jestem zapóźniona. W każdym razie wygląda pysznie. Tak myślę, że nawet może być na obiad i do tego podpieczone ziemniaczki. Chyba się skuszę w któryś dzień.
    Pozdrawiam wieczornie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, frittata bardziej przypomina omlet, ale pieczony w piekarniku. Oczywiście można ją zjeść też na obiad :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!