Bardzo lubię robić takie roladki schabowe z różnym nadzieniem. Robi się szybko, nie są bardzo kaloryczne (jeśli jeszcze pozbędziemy się sera żółtego), a możliwości nadzienia są niezliczone. Są naprawdę pyszne.
Składniki:
6 kotletów schabowych
kilka pieczarek
pół cebuli
1-2 małe ogórki korniszone
6 plasterków sera żółtego
sól, pieprz
olej
woda
Sposób przygotowania:
1. Kotlety cienko rozbijamy. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
2. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, cebulę siekamy i razem z pieczarkami dusimy na patelni.
3. Ogórki kroimy w kosteczkę, mieszamy z pieczarkami i cebulą.
4. Na każdym kotlecie dajemy plasterek sera, na to trochę farszu i zwijamy. Roladki układamy na patelni zwinięciem do dołu, tak aby się dobrze obsmażyły i nie rozwinęły. Następnie obsmażamy je z każdej strony, podlewamy odrobiną wody i dusimy 10 minut.
5. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas z kaszą gryczaną i marchewką z groszkiem.
Smacznego!!!
Są pyszne! Moja mama często je robi, zawsze jak ją odwiedzam to się nimi zajadam :)
OdpowiedzUsuńa gdzie dajemy fatsz pieczarkowo -ogórkowy?
OdpowiedzUsuńJuż poprawiam - zamiast pieprzu miało być farszu :)
UsuńDziękuję i pozdrawiam!
Masz rację Aniu, że z farszem do tych roladek można robić różne kombinacje. Ja czasami nawet jak nie mam pomysłu na nadzienie to po prostu tworzę z tego co mam w lodówce, tak jak ostatnio ze zrazami z karkówki- dałam to co miałam pod ręką. Takie niespodzianki są najlepsze.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie całe Podkarpacie, a Ciebie przede wszystkim!!!
Dokładnie Danusiu, warto czasem pofantazjować i przygotować coś z "niczego" :)
UsuńDziękuję za pozdrowienia i również pozdrawiam!
Pychota takie roladki :-)
Usuńwczoraj zrobilam dziekuje za przepis pycha
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :)
UsuńZachęcam do pstrykania zdjęć i wysłania ich do galerii: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/p/galeria-czytelnikow.html
Pozdrawiam!
Zaraz będę majstrował:)
OdpowiedzUsuń