Składniki:
1,5 szklanki mąki
1/3 szklanki roztopionej margaryny
1/2 szklanki cukru
3 dojrzałe banany
1 jajko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ewentualnie aromat rumowy
Sposób wykonania:
1. Banany obieramy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Mieszamy z margaryną. Następnie dodajemy jajko i cukier. Mieszamy.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą i solą, dodajemy do masy i mieszamy dokładnie łyżką lub trzepaczką.
3. Pieczemy w niewielkiej keksówce (21x12 cm) ok 1 godziny w 170 st. C.
Smacznego!!!
świetnie Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo smakowity chlebek. Upiekę też taki, tylko pod koniec stycznia, jak wnusio do mnie przyjedzie na ferie, na pewno mu zasmakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Aniu, u nas -10 stopni C, brrr.....
Myślę, że z pewnością wnusiowi będzie smakować :)
UsuńA u nas -6 stopni :)
Pozdrawiam!