21 stycznia 2014

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to pomysł na banany, które zalegają :) Nie potrzeba miksera, robi się błyskawicznie i jest pyszny :) Przepis zaczerpnęłam z Przyślij przepis, nr 1/2014 (74).

 

Składniki:

1,5 szklanki mąki
1/3 szklanki roztopionej margaryny
1/2 szklanki cukru
3 dojrzałe banany
1 jajko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ewentualnie aromat rumowy

Sposób wykonania:

1. Banany obieramy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Mieszamy z margaryną. Następnie dodajemy jajko i cukier. Mieszamy.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą i solą, dodajemy do masy i mieszamy dokładnie łyżką lub trzepaczką.
3. Pieczemy w niewielkiej keksówce (21x12 cm) ok 1 godziny w 170 st. C.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Bardzo smakowity chlebek. Upiekę też taki, tylko pod koniec stycznia, jak wnusio do mnie przyjedzie na ferie, na pewno mu zasmakuje.
    Pozdrawiam Aniu, u nas -10 stopni C, brrr.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z pewnością wnusiowi będzie smakować :)
      A u nas -6 stopni :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!