Składniki:
ziemniaki - dowolna ilość
olej
Sposób przygotowania:
1. Obrane ziemniaki pokroić w słupki (ja kroję na faliste frytki za pomocą blaszki-krajacza).
2. Frytki dobrze osuszyć na papierowym ręczniku.
3. Olej mocno rozgrzać, wrzucić frytki i smażyć niecałe 10 minut. Wyjąć z oleju łyżką cedzakową, wyłożyć je na talerz, a olej na ten czas zdjąć z ognia.
4. Następnie ponownie rozgrzać tłuszcz, wrzucić jeszcze raz frytki i smażyć do ładnego zrumienienia. Wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowe ręczniki.
5. Dzięki dwufazowemu smażeniu frytki wsiąkną mniej tłuszczu. Przed smażeniem można też frytki namoczyć w wodzie z dodatkiem cukru - będą wtedy bardziej chrupiące.
6. Podawać z solą lub wedle uznania.
Smacznego!!!
Krajacz do frytek karbowanych |
A ja zapraszam Was jeszcze na pieczone frytki, które są świetną alternatywą dla tych smażonych na tłuszczu. Wystarczy kliknąć na poniższe zdjęcie:
takie domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze to fakt :))
OdpowiedzUsuńnie ma to jak pyszne, chrupiące, domowe frytki:) smak mojego dzieciństwa:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńDzieci uwielbiają frytki, więc lepiej robić je w domu niż kupować te gotowe :-)
OdpowiedzUsuńAby ułatwić ten proces warto sprawdzić frytownice, nie będziemy musieli się bawić w 2 fazowe smażenie
OdpowiedzUsuńSmażę frytki tak rzadko, że kupno frytkownicy po prostu mi się nie opłaca.
Usuń