6 stycznia 2014

Białe wafle z bakaliami

Wafle są uniwersalne :) Zrobiłam je z pyszną masą mleczną z bakaliami. Przepis znalazł mój tata w internecie.


Składniki:

2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki zwykłego mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
25 dag masła / margaryny
dowolne bakalie (u mnie rodzynki, suszone morele, skórka pomarańczowa, płatki migdałowe - ogółem była ich niepełna szklanka)
4 prostokątne wafle

Sposób przygotowania:

1. Dwa wafle kruszymy. Przygotowujemy bakalie, morele drobniej kroimy.
2. Gotujemy zwykłe mleko z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Masę trochę studzimy, dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy.
3. Do masy dodajemy pokruszone wafle i bakalie. Wychodzi bardzo gęsta masa. Całość mieszamy, wykładamy na jednego wafla, przykładamy drugim i całość obciążamy np. deską.
4. Wafla odkładamy do zastygnięcia.
5. Kroimy na kawałki.

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Smak dzieciństwa, i ile bakalii, mniam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam swojej roboty wafle:) twoje wyglądają fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!