Wafle są uniwersalne :) Zrobiłam je z pyszną masą mleczną z bakaliami. Przepis znalazł mój tata w internecie.
Składniki:
2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki zwykłego mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
25 dag masła / margaryny
dowolne bakalie (u mnie rodzynki, suszone morele, skórka pomarańczowa, płatki migdałowe - ogółem była ich niepełna szklanka)
4 prostokątne wafle
Sposób przygotowania:
1. Dwa wafle kruszymy. Przygotowujemy bakalie, morele drobniej kroimy.
2. Gotujemy zwykłe mleko z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Masę trochę studzimy, dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy.
3. Do masy dodajemy pokruszone wafle i bakalie. Wychodzi bardzo gęsta masa. Całość mieszamy, wykładamy na jednego wafla, przykładamy drugim i całość obciążamy np. deską.
4. Wafla odkładamy do zastygnięcia.
5. Kroimy na kawałki.
Smacznego!!!
Smak dzieciństwa, i ile bakalii, mniam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńuwielbiam swojej roboty wafle:) twoje wyglądają fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńWyśmienite
OdpowiedzUsuń