Składniki:
1 kostka masła
1 kostka masła
2 szklanki cukru
pół szklanki wody
3 duże łyżki kakao lub czekolady w proszku
pół kg mleka w proszku
bakalie (u mnie mieszanka studencka, mogą być rodzynki, żurawina, orzeszki, migdały itp.)
2 duże lub 4-5 małych paczek pokruszonych herbatników (typu pepitki)
Sposób przygotowania:
1. Masło, cukier oraz kakao lub czekoladę w proszku gotujemy na wolnym ogniu około 3-ch minut.
2. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko w proszku, bakalie, całość dokładnie mieszamy.
3. Na koniec dodajemy pokrojone herbatniki i mieszamy.
4. Masę przekładamy do plastikowego lub szklanego naczynia (u mnie keksówka żaroodporna) wyłożonego folią spożywczą.
5. Blok odstawiamy na kilka godzin do wystudzenia, podajemy pokrojony w plastry lub inne dowolne kawałki.
Smacznego!!!
Sposób przygotowania:
1. Masło, cukier oraz kakao lub czekoladę w proszku gotujemy na wolnym ogniu około 3-ch minut.
2. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko w proszku, bakalie, całość dokładnie mieszamy.
3. Na koniec dodajemy pokrojone herbatniki i mieszamy.
4. Masę przekładamy do plastikowego lub szklanego naczynia (u mnie keksówka żaroodporna) wyłożonego folią spożywczą.
5. Blok odstawiamy na kilka godzin do wystudzenia, podajemy pokrojony w plastry lub inne dowolne kawałki.
Smacznego!!!
Smak dzieciństwa, uwielbiam
OdpowiedzUsuńzgadzam sie z powyzszym komentarzem, smaki PRL-u, pycha! :)
OdpowiedzUsuńjejuu, wieki nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTo jest coś obowiązkowego w moim domu na święta. Pamiętam, że jak w jednym roku nie zrobiłam bloku, to mój brat się na mnie obraził. Obecnie przebywa za granicą i zawsze mówi, że na święta przyjedzie tylko kiedy będzie blok czekoladowy...
OdpowiedzUsuńRobiłam czekoladę, a teraz zrobię blok! albo dwa:-))))
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń