4 listopada 2012

Blok czekoladowy z bakaliami

Mój pierwszy blok czekoladowy - taka słodka pyszna domowa słodycz :) Przepis dostałam od cioci, w końcu zrobiłam i od razu polecam wszystkim tu zaglądającym :)


Składniki:

1 kostka masła
2 szklanki cukru
pół szklanki wody
3 duże łyżki kakao lub czekolady w proszku
pół kg mleka w proszku
bakalie (u mnie mieszanka studencka, mogą być rodzynki, żurawina, orzeszki, migdały itp.)
2 duże lub 4-5 małych paczek pokruszonych herbatników (typu pepitki)

Sposób przygotowania:

1. Masło, cukier oraz kakao lub czekoladę w proszku gotujemy na wolnym ogniu około 3-ch minut.
2. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko w proszku, bakalie, całość dokładnie mieszamy.
3. Na koniec dodajemy pokrojone herbatniki i mieszamy.
4. Masę przekładamy do plastikowego lub szklanego naczynia (u mnie keksówka żaroodporna) wyłożonego folią spożywczą.
5. Blok odstawiamy na kilka godzin do wystudzenia, podajemy pokrojony w plastry lub inne dowolne kawałki.

Smacznego!!!

 

6 komentarzy:

  1. Smak dzieciństwa, uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam sie z powyzszym komentarzem, smaki PRL-u, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jejuu, wieki nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest coś obowiązkowego w moim domu na święta. Pamiętam, że jak w jednym roku nie zrobiłam bloku, to mój brat się na mnie obraził. Obecnie przebywa za granicą i zawsze mówi, że na święta przyjedzie tylko kiedy będzie blok czekoladowy...

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam czekoladę, a teraz zrobię blok! albo dwa:-))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!