9 listopada 2012

Tort kakaowo-makowy z masą kawową i z wiśniami

Tort pieczony specjalnie na urodziny mojej mamy według własnego pomysłu. Wyszedł naprawdę pyszny i zapisałam go do mojego zeszytu bo z pewnością jeszcze kiedyś go upiekę :)
Podane składniki są na tortownicę o średnicy 21 cm.


Składniki:

Biszkopt kakaowy:
3 jajka
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Biszkopt makowy:
3 jajka
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki suchego maku

Masa kawowa:
1 kostka margaryny
1 budyń waniliowy
2-3 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki kawy cappuccino (z zależności od intensywności smaku jaką chcemy uzyskać)
mleko na budyń ok. 230 ml

Masa wiśniowa:
1 szklanka drylowanych wiśni (np. takich w syropie)
1 galaretka (wiśniowa lub owoce leśne)

Dodatkowo:
dżem wiśniowy
dekoracje


Sposób przygotowania:

1. Robimy biszkopt kakaowy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i cukier, ucieramy, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy ok 20-30 minut do suchego patyczka.
2. Podobnie jak biszkopt kakaowy robimy biszkopt makowy, tylko zamiast kakao, na koniec dodajemy suchy mak. Ciasto też pieczemy 20-30 minut do suchego patyczka. Oba biszkopty studzimy, a po ostudzeniu przekrawamy na dwa blaty.
3. Gotujemy budyń zmniejszając ilość mleka do 1 szklanki. Budyń studzimy.
4. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, a na koniec dodajemy kawę cappuccino. Masę dzielimy na 3 części.
5. Galaretkę o smaku wiśniowym lub owoców leśnych rozpuszczamy w 2/3 szklanki gorącej wody. Studzimy i dodajemy odsączone wiśnie. Masę wiśniową schładzamy, aby lekko stężała.
6. Możemy przygotować mocny napar z herbaty do nasączenia biszkoptów. Powinien być zimny. Przekładając ciasto nasączamy poszczególne blaty tortu.
7. Przekładamy ciasto zaczynając od dołu:
blat kakaowy
cienka warstwa dżemu wiśniowego
1/3 masy kawowej
blat makowy
masa wiśniowa (wiśnie w galaretce)
blat kakaowy
cienka warstwa dżemu wiśniowego
1/3 masy kawowej
blat makowy
8. Ciasto schładzamy, a potem ostatnią częścią masy kawowej dekorujemy tort wedle uznania.

Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. Ile smaków, kolorów! Musi być pyszny!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny prezent dla mamy ;-) Napewno smakowało;-)

    Zapraszam do mnie http://dusia-gotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie, musi być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. a jaka średnica blachy na tort? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aj przepraszam nie zauważyłam :) pisze przeciez :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!