Tort pieczony specjalnie na urodziny mojej mamy według własnego pomysłu. Wyszedł naprawdę pyszny i zapisałam go do mojego zeszytu bo z pewnością jeszcze kiedyś go upiekę :)
Podane składniki są na tortownicę o średnicy 21 cm.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
3 jajka
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Biszkopt makowy:
3 jajka
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki suchego maku
Masa kawowa:
1 kostka margaryny
1 budyń waniliowy
2-3 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki kawy cappuccino (z zależności od intensywności smaku jaką chcemy uzyskać)
mleko na budyń ok. 230 ml
Masa wiśniowa:
1 szklanka drylowanych wiśni (np. takich w syropie)
1 galaretka (wiśniowa lub owoce leśne)
Dodatkowo:
dżem wiśniowy
dekoracje
Sposób przygotowania:
1. Robimy biszkopt kakaowy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i cukier, ucieramy, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy ok 20-30 minut do suchego patyczka.
2. Podobnie jak biszkopt kakaowy robimy biszkopt makowy, tylko zamiast kakao, na koniec dodajemy suchy mak. Ciasto też pieczemy 20-30 minut do suchego patyczka. Oba biszkopty studzimy, a po ostudzeniu przekrawamy na dwa blaty.
3. Gotujemy budyń zmniejszając ilość mleka do 1 szklanki. Budyń studzimy.
4. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, a na koniec dodajemy kawę cappuccino. Masę dzielimy na 3 części.
5. Galaretkę o smaku wiśniowym lub owoców leśnych rozpuszczamy w 2/3 szklanki gorącej wody. Studzimy i dodajemy odsączone wiśnie. Masę wiśniową schładzamy, aby lekko stężała.
6. Możemy przygotować mocny napar z herbaty do nasączenia biszkoptów. Powinien być zimny. Przekładając ciasto nasączamy poszczególne blaty tortu.
7. Przekładamy ciasto zaczynając od dołu:
blat kakaowy
cienka warstwa dżemu wiśniowego
1/3 masy kawowej
blat makowy
masa wiśniowa (wiśnie w galaretce)
blat kakaowy
cienka warstwa dżemu wiśniowego
1/3 masy kawowej
blat makowy
8. Ciasto schładzamy, a potem ostatnią częścią masy kawowej dekorujemy tort wedle uznania.
Smacznego!!!
Ile smaków, kolorów! Musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Piękny prezent dla mamy ;-) Napewno smakowało;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://dusia-gotuje.blogspot.com/
Wygląda rewelacyjnie, musi być pyszny :-)
OdpowiedzUsuńwarstwowa rozpusta :) piękny.
OdpowiedzUsuńDziękuję, był przepyszny :)
Usuńa jaka średnica blachy na tort? :)
OdpowiedzUsuńaj przepraszam nie zauważyłam :) pisze przeciez :)
OdpowiedzUsuń:) Polecam torcik - jest pyszny!
Usuń