Fajny sposób na brokuła :)
Składniki:
Farsz:
1 mały brokuł
15 dag boczku
1 cebula
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
10 dag startego żółtego sera
sól, pieprz
2 jajka
1 szklanka mleka
gałka muszkatołowa
Ciasto:
25 dag mąki krupczatki
1/3 szklanki wody
125 g masła
szczypta soli
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru przez 3-4 minuty, powinien być al dente.
2. Cebulę i boczek kroimy w kosteczkę.
3. Z podanych składników zagniatamy ciasto - najpierw siekamy mąkę ze schłodzonym masłem, rozcieramy palcami na proszek, a potem dodajemy wodę, sól i olej. Ciasto chłodzimy w lodówce przez pół godziny.
4. Cebulę rumienimy na patelni, następnie dodajemy boczek i chwilę razem smażymy.
5. Z mąki, masła, gałki muszkatołowej, mleka i przypraw robimy sos beszamelowy (sos powinien być dość wyrazisty w smaku). Jak trochę przestygnie dodajemy do niego 2 jajka, ser żółty i dokładnie mieszamy.
6. Formę na tartę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem, pamiętając, by zrobić wysokie brzegi.
7. Ciasto podpiekamy w piekarniku przez ok 20 minut.
8. Na podpieczone ciasto dodajemy najpierw brokuła, porem boczek z cebulą i całość zalewamy sosem beszamelowym. Całość pieczemy ok 30 minut. Podajemy na gorąco.
Smacznego!!!
Źródło: Grumko
wygląda genialnie:) ale bym wcinała :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam z pewnym zawstydzeniem, że jeszcze nie próbowałam robić tarty. Chyba najwyższy czas nadrobić zaległości ;)
OdpowiedzUsuńJejku świetny przepis , na pewno muszę go wypróbować !!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :) Oj ślinka aż cieknie :)
OdpowiedzUsuńObłędna tarta! Genialny dobór składników. Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, wygląda mega apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńChciałabym się tylko zapytać , w jakiej temperaturze mniej więcej to podpiekać ? :)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj piekę tarty w 170 st. C. :)
Usuń