8 listopada 2012

Chleb pełnoziarnisty z ziarnami

Szybki i prosty sposób na chleb drożdżowy z dużą ilością ziaren. Przepis mam od koleżanki z pracy.


Składniki:

0,5 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka otrębów pszennych
pół szklanki siemienia lnianego
50 g pestek dyni
pół łyżeczki soli
pół opakowania kminku
5 dag drożdży
2 szklanki ciepłej wody
sezam do posypania chleba

Sposób przygotowania:

1. Ciepłą przegotowaną wodę mieszamy z drożdżami.
2. W osobnej misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki.
3. Wlewamy wodę z drożdżami i mieszamy całość drewnianą (!) łyżką, aż do połączenia składników. 
4. Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki, posypujemy sezamem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by podrosło (na jakieś 10-20 minut).
5. Chleb pieczemy przez 1,2h w 180 st.C.

Smacznego!!!

      

3 komentarze:

  1. najlepsze jest to, że robiąc chlebek wiemy co jemy:) a smak zapewne nie do opisania!

    OdpowiedzUsuń
  2. szklanka wody to u Ciebie ok 250 ml?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, szklanka wody to u mnie standardowa szklanka o pojemności 250 ml.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!