Składniki:
Ciasto:
pół kg mąki
22 dag cukru
2 jajka
5 łyżek śmietany
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
10 dag masła lub margaryny
cukier waniliowy
Orzechy:
2 łyżki miodu
10 łyżeczek cukru
2 łyżki masła
20 dag siekanych orzechów włoskich
Masa grysikowa:
7 łyżek kaszy manny
0,5 litra mleka
10 łyżek cukru
25 dag masła lub margaryny
Sposób przygotowania:
1. Masło utrzeć na puch z cukrem, dodawać po jajku, a następnie cukier waniliowy i dalej ucierać.
2. Sodę rozprowadzić w śmietanie i dodać do ciasta, a na koniec mąkę i miód. Ciasto wychodzi bardzo gęste, ale takie właśnie ma być.
3. Zrobić masę orzechową: roztopić miód z cukrem i masłem, dodać posiekane orzechy i chwilkę prażyć.
4. Utarte ciasto podzielić na dwie części, upiec jeden placek, a na wierzch drugiego wyłożyć uprażone orzechy i też upiec.
5. Masa: mleko zagotować z cukrem, wsypać kaszę mannę i wymieszać, aż zgęstnieje. Bardzo dobrze wystudzić. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego grysiku.
6. Przełożyć ciasto (od dołu):
ciasto
masa grysikowa
ciasto z orzechami
7. Ciasto odłożyć na minimum 24 godziny, by zmiękło.
Smacznego!!!
ciasta miodowe to jedne z moich ulubionych - twoje wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się niezwykle smakowicie. Muszę w końcu wyposażyć się w dużą blachę do ciast;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Malwinna
Fajny pomysł, muszę to sobie odnotować :)Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńkasia
notatnikkulinarny.blogspot.com
ładnie się prezentuje.Uwielbiam miodowe ciasta...a już z orzechami to dla mnie bogactwo smaków.
OdpowiedzUsuńMasy z grysiku nigdy nie robiłam..tzn robiłam torcik z kaszy manny..ale rzadziutki wyszedł..nie wiem czemu. Może dlatego że użyłam tej "ekspresowej" kaszy.
Taki smak świąt :D
OdpowiedzUsuńPrzepis do wypróbowania :]
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńhej, wyróżniłam Cię Liebster Blog Award na moim blogu. Zapraszam po odbiór.
OdpowiedzUsuńtime4yourbeauty.blogspot.com
Pysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuń