22 listopada 2012

Ciasto tortowe

Kolejne ciasto często pieczone przez moją mamę. Podane składniki nadają się również na przygotowanie torta :) Ciasto było pieczone w blaszce 24x36 cm. Jeśli ktoś chce zrobić w tortownicy, to polecam blaszkę o średnicy 26 cm. Kiedy byłam dzieckiem, moja mama zazwyczaj robiła nam torty urodzinowe według tego przepisu. Oczywiście smaki biszkoptów można dowolnie modyfikować (np. jasny, kakaowy, makowy, kokosowy, orzechowy, kawowy, itp.), podobnie jak masę. Dodając do masy budyniowej sok z cytryny będziemy mieć masę cytrynową, dodając kawę cappuccino lub kilka łyżek mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej uzyskamy masę kawową


Składniki:

Biszkopt kakaowy:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki przegotowanej wody

Biszkopt kokosowy:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki przegotowanej wody
1/2 szklanki wiórek kokosowych

Biszkopt orzechowy:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki przegotowanej wody
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich

Masa budyniowa:
1 kostka margaryny
1 budyń waniliowy lub śmietankowy

2-3 łyżki cukru pudru

mleko na budyń ok. 250 ml


Dodatkowo:
ulubiona polewa
wiórki kokosowe lub kolorowa posypka do posypania

Sposób przygotowania:

1. Najpierw robimy biszkopty. Wszystkie robimy jednakowo, tylko na koniec dodajemy inny składnik. Ubijamy białka ze szczyptą soli, następnie dodajemy po jednym żółtku, po łyżce cukru, potem porcjami dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy kakao i mieszamy. Do drugiego biszkoptu dodajemy wiórki kokosowe, a do trzeciego mielone orzechy.
2. Biszkopty pieczemy osobno w 180 st. C przez ok 30-40 minut.
3. Gotujemy budyń: zagotowujemy 3/4 mleka, resztę mieszamy z proszkiem budyniowym, wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy, aż porządnie zgęstnieje i zestawiamy z ognia. Studzimy.
4. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i mieszamy.
5. Zimne biszkopty przekładamy masą budyniową od dołu:
biszkopt kakaowy
połowa masy
biszkopt kokosowy
połowa masy
biszkopt orzechowy
polewa

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Smakowite ciasto :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta, choć zbyt często ich nie robię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to ciasto musi być dobre, tyle różnych smaków się w nim miesza! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. 3/4 mąki tzn. z kilograma ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ups, sorki :) 3/4 mąki to chodzi o 3/4 szklanki mąki :) Już poprawiam i dziękuję za zwrócenie uwagi!

      Usuń
  5. Kiedy dodajemy wodę do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można w tym samym momencie co np. kakao/orzechy/kokos.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!