2 listopada 2012

Sałatka śledziowa z pieczarkami


Składniki:

opakowanie śledzi matiasów (kupuję w Biedronce)
mały słoik marynowanych pieczarek
1 cebula
3 marchewki
4 ziemniaki
kilka ogórków korniszonych
majonez
pieprz

Sposób przygotowania:

1. Śledzie wyciągamy z zalewy, przekładamy do miseczki, zalewamy wodą lub mlekiem i odstawić na ok. 2 godziny. Po tym czasie śledzie odsączamy i kroimy w paseczki.
2. Marchewki i ziemniaki gotujemy w łupinkach do miękkości. Studzimy i obieramy. Warzywa kroimy w drobną kosteczkę.
3. Cebulę i ogórki kroimy w kosteczkę.
4. Pieczarki kroimy w plasterki.
5. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy pieprzem.
6. Gotową sałatkę schładzamy w lodówce przed podaniem.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na mój nowy śniadaniowy konkurs. Wszystkie szczegóły na http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!