30 grudnia 2013

Potrawka z kurczaka z rosołu

Jeśli nie macie pomysłu na mięso z rosołu, to polecam tą potrawkę. Jest szybka i pyszna. Podajemy ją z kaszami lub ryżem (u nas z risotto z cebulą).


Składniki:

mięso z rosołu - u mnie z dwóch udek
1 papryka
1 duża cebula
20 dag pieczarek
sól, pieprz
siekana pietruszka lub seler
1 niepełna szklanka wody
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

1. Mięso podsmażyć na patelni. Dodać posiekaną cebulkę i obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić.
2. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić do miękkości.
3. Warzywa z mięsem zalać wodą, podgrzać.
4. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, śmietanę i odrobinę zimnej wody. Wlać do mięsa, podgrzewać do zgęstnienia. Dodać siekaną zieleninę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać ulubionych ziół.
5. Podawać z kaszami lub ryżem.

Smacznego!!!

Ponieważ to ostatni wpis w tym roku życzę wszystkim udanego Sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku 2014 !!!

6 komentarzy:

  1. Też tak robię i to dobry pomysł na wykorzystanie" wygotowanego" mięsa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze przyznać, ze wygląda bardzo efektownie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo proste, szybkie i co najważniejsze smaczne danie. Polecam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!