12 grudnia 2013

Ciasto Cielaczek

Pyszne ciasto serowe. Jest nie tylko smaczne, ale też szybkie i długo zachowuje świeżość.



Składniki:

Ciasto kakaowe:
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka
3/4 szklanki oleju
aromat śmietankowy

Ser:
50 dag twarogu (u mnie wiaderkowy)
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
aromat śmietankowy

Sposób wykonania:

1. Robimy ciasto kakaowe: Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy mąkę przesianą z kakao, proszkiem i sodą. Dolewamy partiami mleko i olej oraz dodajemy odrobinę aromatu śmietankowego. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blaszkę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Ser miksujemy z jajkami, dodajemy cukier, następnie mąkę ziemniaczaną i aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka.
3. Ser wykładamy na ciasto kakaowe. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i ciasto pieczemy 50-55 minut.
4. Na ostudzone ciasto można wyłożyć polewę kakaową lub czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ciasto można zrobić w mniejszej blaszce - wtedy będzie wyższe.

Smacznego!!!

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!