9 grudnia 2013

Pieczone buraki

Pieczone buraki mają lepszy smak niż te gotowane w mundurkach. Choć ich pieczenie zajmuje grubo ponad godzinę. Dlatego namawiam, żeby upiec sobie kilka buraczków przy okazji pieczenia mięs, zapiekanek czy ciast. Nie będziecie żałować.
Upieczone buraczki świetnie smakują w sałatkach czy surówkach.


Składniki:

buraki - ilość dowolna, ważne, aby były mniej więcej tej samej wielkości

Wykonanie:

1. Buraki płuczemy i osuszamy.
2. Na blaszkę wykładamy folię aluminiową, na to buraki i przykrywamy folią.
3. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy, aż buraki będą miękkie (sprawdzałam patyczkiem do szaszłyków ich miękkość).
4. Takie buraczki najlepiej obiera się jak są ciepłe (ale nie gorące). Wtedy skórka odchodzi całkiem dobrze, choć nie tak łatwo jak przy gotowanych burakach.
Niemniej jednak polecam od czasu do czasu upiec buraczki do sałatki, bo mają lepszy smak.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Zgadzamy się, że pieczone buraki są smaczniejsze, bardziej "buraczane" i intensywne. Lubimy takie robić co jakiś czas:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś będę nastawiać zakwas buraczany na święta, jeśli zostaną mi jakieś buraczki - na pewno je upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczone buraczki pocięte na plasterki posmarowane oliwą z ziołami potem na grill przypieczone z jednej i drugiej strony tylko chwilkę palce lizać

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!