3 grudnia 2013

Konfitura z mandarynek

Sezon na mandarynki już się rozpoczął. W zeszłym roku zostałam obdarowana dużą ilością tych pysznych owoców i zrobiłam z nich taką konfiturę. Wyszła świetnie i dlatego dziś się nią z Wami dzielę.


Składniki (proporcje na 1 kg owoców):

1 kg obranych mandarynek
3/4 kg cukru - w zależności od słodkości owoców
1/2 szklanki wody
sok z 1 cytryny
1 łyżka cynamonu (pominęłam)

Sposób przygotowania:

1. Obrane mandarynki należy dokładnie oczyścić z białych błonek, inaczej konfitura może być gorzkawa.
2. Wodę zagotowujemy z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy do syropu owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną.
3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem.
4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam!

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. ale ciekawe:) czegoś takiego nie robiłam ani nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, bardzo ten przepis teraz mi się przyda, jutro robię, potrzebuję taką konfiturę teraz przed świętami.Dzięki.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno smakowite, ale to nie konfitura tylko dżem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobilam i musze przyznac ze po pierwsze mandarynka obrana z bialej błonki to praktycznie sama woda... po drugie na 2 kg mandarynek po obraniu zostalo ok 1 kg i dodaniu cukru jakies pol kg wyszedl ulep a nie dzem. Myslalam ze wyjdzie ożezwiajacy a wyszedl slodki kit i to jeden maly sloiczek. Raczej odradzam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!