Lubię takie kremowe likiery szczególnie zimową porą. Zawsze przygotowuję tego typu alkohol na świąteczny stół. Można go przygotować bez żadnego trudu. Wychodzi gęsty i kremowy.
Składniki (na 1 litr likieru):
- 100 ml spirytusu 96%
- 250 ml whiskey 40%
- 1 puszka masy kajmakowej (u mnie 510 g)
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczanej + 3 łyżki wrzątku
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Puszkę masy włożyć do garnka z wrzątkiem, by masa była luźniejsza. Przelać ją do miski. Przestudzić. Dodać spirytus, whiskey, śmietankę i kawę rozpuszczoną w wrzątku i przestudzoną. Wszystko dokładnie połączyć za pomocą rózgi. Jeśli jest mało słodki, należy dodać do smaku cukru pudru.
2. Likier przecedzić przez sitko, przelać do butelek. Przechować w lodówce przez tydzień do przegryzienia.
Na zdrowie!
Źródło: niebonatalerzu.pl
A poniżej inne pomysły na kremowe świąteczne likierki ;-) Kliknięcie na zdjęcie spowoduje przeniesienie do przepisu.
mam nietypowe pytanie, może Pani wie co dzieje się z Panią Danusią z bloga "Co mi w duszy gra" nie odzywa się od 2019 roku i bardzo jej brakuje, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie wiem niestety... Też mi brakuje jej nowych wpisów. Pozdrawiam
Usuń