Niezwykle pyszne ciasto ucierane z dodatkiem śliwek i pyszną kruszonką. Przepis na dużą blachę, pięknie rośnie i jest podzielne. Polecam serdecznie, bo takie ciacho to prawdziwy smak lata ❤️ Można oczywiście użyć innych owoców 😄
Składniki (20x32cm):
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 3/4 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Śliwki:
- ok 1 kg śliwek - umytych, osuszonych, wypestkowanych i pokrojonych na pół
- 1 opakowanie dowolnego kisielu bez cukru - u mnie cytrynowy
- 80 g masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Umyte, osuszone, wypestkowane i pokrojone na pół śliwki wymieszać z proszkiem kisielowym.
2. Składniki na kruszonkę dobrze rozgnieść palcami tak, by kruszonka była w miarę sypka.
3. Piekarnik nagrzać do 180*C góra - dół.
4. Przygotować blaszkę i wyłożyć w niej papier do pieczenia.
5. W misce ubić na puch jajka, cukier i cukier waniliowy. Dodać śmietanę i olej, zmiksować do połączenia składników, po czym dodać mąkę i proszek do pieczenia i zmiksować tylko do połączenia się składników.
6. Ciasto wyłożyć na blaszkę, na wierzch ułożyć śliwki skórką do dołu, całość posypać kruszonką.
7. Piec w 180*C przez 40 minut.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!