8 sierpnia 2024

Kompot gruszkowo-śliwkowy

 Teraz jest świetny czas na gotowanie świeżych kompotów. Czy ktoś z was jeszcze je gotuje? Ja tak. Uwielbiamy domowy kompot. Wykorzystuję do niego sezonowe polskie owoce, między innymi ze spadów z babcinego ogrodu. Są tam bardzo stare odmiany gruszy i śliwek, które są mało smaczne do jedzenia, za to do przetwarzania nadają się świetnie!

Składniki:

  • kilka gruszek
  • kilka śliwek
  • 2-3 listki mięty 
  • 3 litry wody
  • ewentualnie miód lub cukier do posłodzenia

Sposób przygotowania:

1. Owoce umyć, pozbyć się gniazd nasiennych z gruszek i pestek ze śliwek.

2. Owoce umieścić w garnku, zalać wodą i zagotować. Po zagotowaniu gotować jeszcze 1-2 minutki, po czym wyłączyć, dodać miętę i ewentualnie dosłodzić. 

3. Odstawić do wystudzenia. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!