Teraz jest świetny czas na gotowanie świeżych kompotów. Czy ktoś z was jeszcze je gotuje? Ja tak. Uwielbiamy domowy kompot. Wykorzystuję do niego sezonowe polskie owoce, między innymi ze spadów z babcinego ogrodu. Są tam bardzo stare odmiany gruszy i śliwek, które są mało smaczne do jedzenia, za to do przetwarzania nadają się świetnie!
Składniki:
- kilka gruszek
- kilka śliwek
- 2-3 listki mięty
- 3 litry wody
- ewentualnie miód lub cukier do posłodzenia
Sposób przygotowania:
1. Owoce umyć, pozbyć się gniazd nasiennych z gruszek i pestek ze śliwek.
2. Owoce umieścić w garnku, zalać wodą i zagotować. Po zagotowaniu gotować jeszcze 1-2 minutki, po czym wyłączyć, dodać miętę i ewentualnie dosłodzić.
3. Odstawić do wystudzenia.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!